NFT’lerin değeri kalmadı, yüzde 95’i bir kuruş kazandırmıyor

2021’de milyon dolarlardan bahsettiren NFT rüzgârı kesilmiş durumda. Yüzde 95’i bugün bir kuruş bile kazandırmıyor.

2021’de kopan dev NFT fırtınası tamamen yok olmaya doğru gidiyor. Üstelik daha satılan şeyin, satın alınan şeyin, milyonlarca dolara el değiştiren şeyin ne olduğunu bile anlamadan…

2014’te hayatımıza giren NFT (Türkçe’ye biraz da yakıştırmayla “Nitelikli Fikri Tapu” olarak girdi. İngilizcede Non-Fungible Token, yani değiştirilmesi mümkün olmayan token ifadesinin baş harflerinden oluşuyor. En temel açıklaması ‘değiştirilemez dijital varlık.’) pandeminin ortasında popülaritesini artırıp milyon dolarların konuşulduğu bir çılgınlığa dönüşmüştü.

Gazete Oksijen’in haberine göre; Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey’in ilk yazdığı tweet 2.9 milyon dolara satılmıştı. Mike Winkelmann’in 5 bin eseri birleştirerek oluşturduğu “The First 5000 Days” 69 milyon dolara satılmıştı. Bunların her biri fiziksel olmayan, sadece dijital üretilip el değiştiren varlıklardı.

Türkiye de bu trendden etkilenmişti. İş insanı İzzet Pinto, Saba Tümer’in kahkahasını 90 bin dolara satın almıştı mesela. Cem Yılmaz 2021’in ekim ayında 15 günde 45 adet NFT’sini 2 milyon 940 bin liraya satmıştı (Oksijen’in notu: Yılmaz’ın en yakın NFT satışı 8 ay önce dijital bir eseri 3 bin 974 dolara satmasıyla gerçekleşti).

Bugünse her şey neredeyse sıfıra indi. Kripto para sektöründeki dappGambl’ın hazırladığı rapora göre, 73 bin 257 NFT koleksiyonunun 69 bin 795’inin piyasa değeri yok. Yani, yüzde 95’i bugün bir kuruş bile kazandırmıyor. Çalışmada bu NFT’lere sahip 23 milyon yatırımcı bulunduğu tahmin ediliyor.

Oysa, data analizleri yapan Nonfungible.com’un verilerine göre, NFT piyasa büyüklüğü 2020’de 82 milyon dolar iken 2021’de yüzde 21 binlik artış gösterip 17 milyar doların üzerine çıkmıştı.

2022’de düşüşler başladı

NFT’nin parlama yaşadığı dönemde Türkiye’de öne çıkan isimlerden biri de, sanatçı Tarık Tolunay. 2010’dan beri İstanbul Kent Haritaları üzerine çalışan Tolunay, 2021’de NFT dünyasına adım atmıştı. O günden beri 400-450 bin dolar civarında bir satış yaptığını belirtiyor. “Örneğin ‘Haydarpaşa Panaroma’ adlı çalışmam Dubaili bir iş adamı tarafından 100 bin dolara alındı. Sonrasında parça parça satışlar devam etti, 2022’den itibaren düşüşler başladı. Şu sıralar dip noktadayız. Bugün 100 bin dolara bir eserimi satmam mümkün değil, 3-4 bin dolar arası satışlar gerçekleştiriyorum.

Haberin tamamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir