Dünya Bankası, 2025 yılının Ocak ayında yayımlanacak olan Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nun içerisinde yer alan bölümüyle 26 düşük gelirli ekonominin performansına odaklanıyor.
Yayımlanan açıklamaya göre, önümüzdeki 25 yılın dünyanın en yoksul 26 ülkesinin orta gelir seviyesine yükselip yükselmeyeceği belirleyici olabilir.
Söz konusu ülkelerde, günde 2,15 dolardan az gelirle yaşam mücadelesi veren insanların %40’ından fazlasının yaşadığına dikkat çekildi ve bu durumun aşırı yoksulluğun sona ermesi için küresel çabaların odak noktası olduğu vurgulandı.
Ancak, bu ülkelerdeki ilerlemenin artan çatışmalar, sık ekonomik krizler ve sürekli zayıf büyüme sebebiyle durma noktasında olduğu belirtildi.
Gelişme konusunda son 25 yılda bu ülkelerin geride kaldığı vurgulanan açıklamada, 21. yüzyılın başında Dünya Bankası tarafından 63 ülkenin “düşük gelirli” olarak sınıflandırıldığı hatırlatıldı.
Bankanın açıklamasında, Hindistan, Endonezya, ve Bangladeş gibi ülkelerin “orta gelirli” kategorisine geçtiği belirtilerek, Suriye ve Güney Sudan’ın ise 2010’larda “düşük gelirli” sınıfına dahil olduğu ifade edildi.
Bu ülkelerdeki büyümenin zayıflığı sebebiyle kişi başına düşen gayrisafi yurt içi hasılanın son 15 yılda yıllık yüzde 0,1’den daha az büyüdüğü kaydedildi.
Dünya Bankası’nın açıklamasında, “Büyüme oranlarında sürekli bir artış olmadığı takdirde, günümüzün düşük gelirli ülkelerinden sadece 6’sının 2050 yılına kadar orta gelir seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor.” ifadelerine yer verildi.
Aynı zamanda, söz konusu ülkelerin önceki kuşaklardan daha büyük kısıtlarla karşı karşıya olduğuna ve bunlardan 17’sinin çatışma veya kırılganlık nedeniyle acı çektiğine dikkat çekildi.
Açıklamada, bu ülkelerin iklim değişikliğine karşı savunmasız olduğu ve birçoğunun ya borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduğu belirtildi.
Ayrıca, bu ülkelerin daha yüksek bir yaşam standardına ulaşabilecek doğal avantajlara sahip olduğuna dikkat çekilerek, yenilenebilir enerji kaynaklarının büyük bir kısmına sahip oldukları ve güneş enerjisi üretim potansiyellerinin dünyadaki en yükseklerden biri olduğu belirtildi. Ayrıca, ekonomik büyüme için güçlü bir potansiyele sahip çalışma çağındaki nüfuslarının hızla arttığına vurgu yapıldı.
Nepal ve Ruanda gibi orta gelir seviyesine ulaşmayı başarmış ülkelerin çabalarına da değinilen açıklamada, düşük gelirli ülkelerin gelir seviyelerini yükseltmek için ilham alabileceği belirtildi.
patronlardunyasi.com